Mire figyelj az esküvői fotós kiválasztásánál?

2022/01/20.
Peka Roland fotó

Indítok egy több posztból álló sorozatot, amiben esküvői fotósként adok tanácsokat, hogy hogyan érdemes az ideális fotóst kiválasztanotok az esküvőtökre, hogy amikor majd megkapjátok az elkészült képeket, garantáltan ne érjen csalódás.

Az első posztokban arról lesz szó, hogy hogyan tudtok „átlátni” egy szépen és tudatosan összerakott fotóválogatáson.

Portfolio/best of/highlights, sok elnevezéssel illetik, de egy a jelentésük: a legjobb képek gyűjteménye. Ez az a válogatás, amivel legelőször találoztok, ha nekiálltok fotográfust keresni. Ez az a gyűjtemény ahova a fotós a legjobb munkáit rakja ki, ezek azok a képek amire a legbüszkébb. Jellemzően a főoldalra kerülnek ki – ezzel indul a weboldal, tehát ez az ami a „kirakatban van”.

Kétségtelen, egy remek irányadó a pároknak, hogy el tudjátok dönteni egy pillanat alatt, hogy ilyen képi világot képzeltetek-e el, vagy sem, viszont figyeljünk oda!

Ha az első benyomás megszületett és azonnal lecsapnátok a fotósra, óvatosságra intenék mindenkit: ez egy több tíz, vagy akár száz esküvőből összeválogatott „legjobb” pillanatok gyűjtemény. Valljuk be őszintén; a nagy számok törvénye alapján egy kezdő fotós is el-el tud kapni esküvőnként egy-két jó pillanatot, ami azonnal mehet a főoldalra reklámnak, viszont ez nem azt jelenti, hogy az egész napi munkája is garantáltan ilyen minőségű lesz.

A tanácsom az, hogy amikor megtetszik egy esküvői fotós munkája, vegyétek fel vele a kapcsolatot és bátran kérjetek tőle teljes, leadott esküvői munkákat, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy az első képkockától az utolsóig minőségi, igényes képeket fogtok Ti is kapni.

Fontosnak tartom, hogy egy profi fotós el merje küldeni az egész nap folyamán készült képeket is; a készülődéstől a menyasszonytáncig, minden egyes kidolgozott képkockát, hiszen ilyet fogtok Ti is kapni! Kell ennél jobb garancia a munkáját tekintve?

Személy szerint szívesen küldök a leendő párjaimnak két-három teljes esküvői munkát, hogy még jobban meg tudjátok ismerni a látásmódomat és el tudjátok dönteni, hogy valóban ilyet képzeltetek-e el.

Recent posts
Hogyan vannak a fotóitok biztonságban?
Hogyan vannak biztonságban a fotóitok? Blog, Tippek, Peka Roland fotóstól