Hogyan vannak a fotóitok biztonságban?

2022/02/10.
Peka Roland fényképész

Bele sem szoktak gondolni az emberek a legelső adatvesztésig hogy milyen súlyos és pótolhatatlan veszteség az, ha elvesznek a digitális tartalmaik. Régi családi fotók, nyaraláson készült videók, esküvői képek…
Adatmentésre van még némi remény olyan cégekkel akik erre specializálódtak, viszont egy ilyen négy-ötszázezres vészmegoldás mellett sem garantál a teljes visszaállítás, arról nem is beszélve, hogy sokan nem engedhetik ezt meg maguknak.

Ilyen pótolhatatlan kategóriába tartoznak az esküvői fényképek is.

Személy szerint kivétel nélkül csak olyan fényképezőgépekkel dolgozom, amiben dupla memóriakártya foglalatot tervezett a gyártó. A két kártya egymás klónjai, tehát minden elkattintott képkocka azonnal kétszeresen kerül rögzítése.

Így ha az esküvő fotózása közben meghibásodna az egyik adathordozó, szerencsére a fotóitokról már létezik biztonsági mentés.

A lakodalom alatt, amíg a násznép a vacsoráját fogyasztja, elindítom a harmadik biztonsági mentést: a fotók laptopra való kimásolását.

Utolsó lépésnek pedig éjszaka, amint hazaérek, egy fizikailag különálló külső meghajtóra is átmásolom a képeiteket a laptopomról, ezzel garantálva a teljes adatbiztonságot.

Az elmúlt években bevezettem egy új szolgáltatást is: az elkészült és leadott esküvőket a szerződési időn túl is tárolom. Ez annyit jelent, hogy a kész esküvői fotóitok nálam is archiválásra kerülnek arra az esetre, ha beütne nálatok egy adatvesztés.

Az elmúlt tíz év alatt egyszer fordult elő, hogy egy pár kétségbeesetten hívott, hogy minden fotójuk eltűnt és remélik talán nálam még megvannak az esküvői fotók.

Mondanom sem kell, volt öröm, amikor a 7 éves fotókat elküldtem maradéktalanul, nagy felbontásban. 🙂

Recent posts
Mire figyelj az esküvői fotós kiválasztásánál?
Mire figyelj az esküvői fotós kiválasztásánál? Blog, Tippek, Peka Roland fotóstól